"Eerbetoon aan J.J.P. Oud: Bio Vakantieoord Voltooid na 50 Jaar"
"Hier staat een ontzettend trots mens voor u". Met deze woorden opende Frans Wientjes, directeur van het Bio Vakantieoord en de Bio Manege, vorige week zijn toespraak voor een select gezelschap in de bioscoop van het Bio Vakantieoord. De aanwezigen waren uitgenodigd om samen te toosten op een bijzondere mijlpaal, de voltooing van het oorspronkelijke plan van het Bio Vakantieoord van architect J.J.P. Oud.
Tijdens zijn presentatie benadrukte Frans Wientjes hoe bijzonder het is dat dit gerealiseerd kan worden voor de gezinnen die met hun gehandicapt kind zo toe zijn aan een vakantie bij Bio met al zijn aanpassingen en faciliteiten. Frans Wientjes sprak zijn dankbaarheid uit richting alle gevers, leveranciers en betrokkenen die dit mogelijk hebben gemaakt. “Het is dankzij jullie dat gezinnen met hun ernstig gehandicapt kind hier hun welverdiende en noodzakelijke vakantie kunnen doorbrengen. Dank namens hen allemaal”.
Op 4 nov. kwamen de genodigden samen bij Bio om het glas te heffen op deze bijzondere mijlpaal. De uitbreiding van 21 naar 26 vakantiebungalows met de bouw van twee Rijks monumentale panden, waarin vijf nieuwe vakantiehuizen komen. Deze bieden plaats aan: één 8-persoons, twee 6-persoons en twee 4-persoons accommodaties. Dankzij de steun van alle betrokkenen zijn de projectkosten gedekt. De oplevering wordt verwacht eind eerste kwartaal 2026. Met deze uitbreiding kan het Bio Vakantieoord nog meer gezinnen met een gehandicapt kind een vakantie bieden. Dit is hard nodig, aangezien Nederland 120.000 kinderen met een handicap kent. In 2026 zullen er 26 aangepaste vakantiebungalows en 6 glampingtenten beschikbaar zijn.
Een stukje geschiedenis
Het oorspronkelijke ontwerp van J.J.P. Oud (1952-1960) bestond uit tien paviljoens, waarvan er door kosten slechts zes zijn gerealiseerd. Later zijn er twee bijgebouwd, en in 1987 volgden uitbreidingen. Oud’s kenmerkende stijl, zoals o.a. het gebruik van geglazuurde bakstenen, primaire kleurenaccenten en een strak maatsysteem, is behouden en vertaald naar moderne bouwnormen.
En hoe bijzonder is dit: vijftig jaar na dato hebben we een Rijksmonument met veel zorg en vakmanschap in dezelfde stijl nagebouwd. Het is een prestatie op zich dat we erin zijn geslaagd om de sfeer en uitstraling van een Rijksmonument te behouden en zelfs toegankelijk te maken als vakantiebestemming. Dat maakt een verblijf hier niet zomaar een vakantie – het is een unieke beleving in een stukje Nederlands erfgoed.
De twee nieuwe paviljoens, waarin vijf vakantiebungalows zijn gerealiseerd, tonen hoe trouw we zijn gebleven aan de oorspronkelijke stijl.
Onze diepe dank gaat uit naar Factor Architecten B.V., die met oog voor detail en respect voor het verleden onze opdraht perfect hebben uitgevoerd.
📷 Milan Schellingerhout en Factor Architecten B.V.
Naast een aantal grote gevers die niet bij naam genoemd worden, zijn dit de de bedrijven en leveranciers die Bio Vakantieoord mede steunen om dit prestigieuze plan te kunnen voltooien:
- Factor Architecten
- Remeha
- Gemeente Arnhem
- Hooijer Renkum
- SpoeltmanBouw
- Damen Vloeren
- Van Dorp- vestiging Zevenaar
- De Kleermaeker-schilderbedrijf
- ODRA-Omgevingsdienst Regio Arnhem
- Veenenbosenbosch-landschapsarchitecten
De visie achter het Bio-herstellingsoord van J.J.P. Oud
In de jaren 50 kreeg de beroemde architect J.J.P. Oud de opdracht om een uniek vakantieoord te ontwerpen: het Bio-herstellingsoord in Arnhem. Met zijn kenmerkende stijl, beïnvloed door 'De Stijl' en grootheden zoals Mondriaan, creëerde Oud een paviljoenachtige opzet waarin functionaliteit en esthetiek harmonieus samenkwamen.
Zijn ontwerp bestond uit tien paviljoens, slim georiënteerd op zon en wind om een optimaal herstelklimaat te bieden. Door oplopende kosten konden er echter aanvankelijk maar zes worden gebouwd. De strakke lijnen, frisse kleuren en duurzame materialen zoals geglazuurde bakstenen gaven het complex een tijdloze uitstraling. Kunst kreeg ook een plek, zoals het opvallende tegeltableau van Karel Appel boven de centrale ingang.
In de loop der jaren zijn er aanpassingen gedaan, waaronder uitbreidingen en extra paviljoens, maar altijd met respect voor Ouds originele visie. Nu, ruim 50 jaar later, wordt zijn oorspronkelijke plan eindelijk voltooid, waarbij hedendaagse bouwtechnieken en zijn kenmerkende stijl hand in hand gaan.